Close

NIW: Een bijeenkomst in Oost

Honderd gezichten en tweehonderd ogen kijken mijn kant op. Op uitnodiging van stadsdeel Oost zit ik als panellid aan tafel met onder anderen jongerenimam Yassin Elforkani, bestuursvoorzit- ter van de Al-Karamamoskee Omar Iboualatsen en jongerenwerker Said Bensellam tegenover honderd buurtbewoners om te praten over de aanslagen in Parijs en wat het met ons heeft gedaan.

Door: Max Moszkowicz

Het gesprek wordt geleid door Naima Ajouaau van de beweging ‘Niet mijn islam’. Ik zit hier op uitnodiging van programmacoördinatoren jeugd & veiligheid, strategisch adviseurs radicalisering & polarisatie als Joodse bewoner van de Indische buurt in Amsterdam-Oost, maar ook als bezorgde vader en filmmaker. Ik weet niet of ik er goed aan heb gedaan om hier zo kwetsbaar te gaan zitten. Geen weg meer terug. Het publiek bestaat voor 90 procent uit boos kijkende Marokkaanse vijftigplussers. Velen met baard. De vraag: wat deden de aanslagen in Parijs met je?
Ik vertel dat ik mezelf er sinds de aanslagen op vrijdag de 13e jongstleden op betrap dat ik in mijn buurt mensen inventariseer en label. Het is een dwangmatig gevoel omdat de zware adem van geweld ook hier ons in de nek hijgt. Ik geef toe dat ik op mijn hoede ben als ik jongemannen met lange haren en baarden in djellaba’s zie lopen; vind het niet chic van mezelf, maar dat is wat er met me gebeurt. De boodschap: geef me het gevoel dat jullie alert zijn, deze wandaden bestrijden. Ik wil niet naar dat saaie Zuid verhuizen.

Lees verder op niw.nl